Over NDC

NDC – al eeuwenlang actief in krantenland

NDC kan bogen op een rijke historie en eeuwenlange ervaring in het drukken van kranten. In 1752 verscheen de Leeuwarder Courant voor het eerst, maar nu staat in Leeuwarden de modernste krantendrukkerij van Nederland, waar we ook uw eigen krant graag willen drukken.

Organisatie

  • NDC mediagroep en NDC grafisch bedrijf vormen samen “NDC” (de ‘Noordelijke Dagblad Combinatie’). Drukkerij en hoofdkantoor zijn gevestigd in Leeuwarden; de uitgeverij heeft kantoren in het hele verspreidingsgebied: Groningen, Friesland, Drenthe en een deel van Overijssel en Flevoland.
  • NDC is een van de grotere werkgevers in het Noorden met ruim 800 medewerkers; daarnaast zijn er honderden freelancers, bezorgers en toeleveranciers betrokken bij het bedrijf.
  • FBJM Media Holding BV is tophoudster van NDC mediagroep BV.  FB Oranjewoud heeft het merendeel van de aandelen en vormt samen met de stichting Je Maintiendrai de FBJM holding.
  • Behalve voor het drukken van kranten is NDC in het Noorden ook marktleider als het gaat om het distribueren van kranten. Naast alle eigen dagbladen en nieuwsbladen wordt ook een groot deel van de landelijke dagbladen in Noord-Nederland verspreid door bezorgers van NDC. Elke dag voor 07:00 uur ’s ochtends zijn wij al bij alle krantenlezers langs geweest: logistieke precisie in optima forma.

 

Drukproces in beeld: ‘Vers van de pers’

Historie

  • NDC mediagroep heeft een lange traditie in Noord-Nederland als uitgever van nieuwsmedia. Naast de Leeuwarder Courant (sinds 1752) verschenen er de Provinciale Drentsche en Asser Courant (sinds 1851) en het Nieuwsblad van het Noorden (sinds 1888). De uitgevers in het Noorden werden in de loop der eeuwen samengevoegd, waaruit in 2007 de NDC mediagroep is ontstaan: uitgever van drie dagbladen en tientallen nieuwsbladen en huis-aan-huisbladen. Daarnaast ontwikkelt NDC mediagroep zich steeds meer tot een crossmediaal marketingbedrijf. NDC Grafisch Bedrijf is de grootste en modernste krantendrukkerij in Noord-Nederland.

Techniek

  • Sinds 2010 staan er in onze drukkerij in Leeuwarden de modernste drukpersen om fullcolor kranten te drukken. Wekelijks rollen er miljoenen kranten van onze persen. De drukpers is een offset rotatiepers van MAN-Roland, type Geoman. Er zijn zes drukunits met drie vouwmachines: apart te gebruiken voor compacte kranten of gekoppeld voor grotere omvangen. De drie lijnen kunnen elk tienduizenden kranten per uur drukken, zodat ook hele grote oplagen snel worden geproduceerd.
  • De drukpers is gekoppeld aan geavanceerde expeditie-apparatuur van Müller Martini met unieke mogelijkheden: een vooraf gedraaid katern kan worden op gewikkeld en later online worden ingestoken. Op deze manier kunnen dikke kranten uit allerlei verschillende delen worden samengesteld.
  • Een krant kan ook nog worden nagevouwen tot A-4 formaat. Verder worden kranten handzaam gebundeld, afhankelijk van de omvang. Met stapelrobots worden de pakketten kranten gepalletiseerd en gereedgemaakt voor transport.

full service, zorgeloos met één factuur »

Ⓒ 2019 NDC mediagroep BV.